Niet lang geleden zag men van olie gemaakte kunststoffen als supermateriaal. Ze waren immers goedkoop en licht van gewicht. Bovendien waren ze gemakkelijk te maken en goed verpakkingsmateriaal. Nu blijkt dat al het geproduceerde plastic een grote keerzijde heeft. Het is namelijk niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar.
De kunststoffen zijn –bewust of onbewust–door de natuur gaan zwerven. Daar brengt het schade toe aan plant en dier. Dat moet anders, vinden onderzoekers van Harvard’s Wyss Institute. Zij gingen op zoek naar een goedkope, biologische afbreekbare kunststof die maar weinig sporen in de natuur achterlaat.
Reeds eerder ontwikkelden onderzoekers kunststofsoorten die biologisch afbreekbaar zijn. Deze bioplastics worden echter gemaakt van biomassa (zoals hout). Dat moet speciaal voor dit doeleinde worden gewonnen. Hierdoor is de milieubelasting alsnog aanzienlijk.
De onderzoekers van Harvard’s Wyss Institute ontdekten dat je van het natuurlijke polymeer chitosan ook plastics kunt maken. Chitosan is het tweede meest voorkomende organische materiaal ter wereld. De onderzoekers deden experimenten met dit materiaal. Chitosan wordt gewonnen uit garnalenvelletjes. Aan die velletjes moest men nog wel wat zaagsel, het afvalproduct van zagerijen, toegevoegen. Dit voorkomt dat het materiaal te snel zou krimpen. Maar hiermee is het milieuvriendelijke plastic van de toekomst wel een stap dichterbij gekomen!
Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!