Stel je voor dat je langs water loopt en er een vlinder in ziet liggen. Je vist hem uit het water. Hij is nat maar leeft nog wel. Je legt de vlinder op de palm van je hand en hij tilt z’n vleugels te drogen. Op dat moment zie je op je hand precies de afdruk van de vlinder. Hoe kan dat? Geeft een vlinder af als hij nat is? En is dat spul giftig?
In een eerder artikel lieten we al een voorbeeld zien van de prachtige kleuren van vlinders en hoe die soms tot stand komen. Een vlindervleugel bestaat uit twee membraanachtige chitinelagen, die bezet zijn met duizenden schubben en haarachtige uitsteeksels. Deze schubben zijn heel kwetsbaar. Een vlinder met een groot aantal vlieguren kan er veel verloren hebben en heeft dan een beschadigd en rafelig uiterlijk. Als de vleugels nat zijn, zoals hier het geval is, kunnen de schubben en haren ook makkelijk blijven plakken, een afdruk van de vleugel achterlatend.
Of schubben giftiger zijn dan de rest van een vlinder is niet helemaal duidelijk. Met de felle kleuren lijken veel vlinders wel duidelijk te willen maken: ‘Ik ben niet lekker’. Maar hoewel sommige dieren, zoals vogels en zoogdieren, de vleugels van gevangen insecten afbijten en inderdaad versmaden, gaan ze bij anderen toch met lijf en al naar binnen.
Deze Vraag en Weet komt uit Weet 5.