Skip to main content

Misschien mocht jij vroeger ‘s zomers niet direct na het eten gaan zwemmen. Vooral na het warme eten moest je een poosje wachten. Tegen je zin natuurlijk, maar het zou slecht voor je zijn. Misschien houd je je er nog steeds aan. Heb je je weleens afgevraagd wat toen de achterliggende gedachte was van je ouders als je aan het strand of in het zwembad iedereen na een zak friet zo weer het water in ziet duiken?

Na een maaltijd pompt het hart een grote hoeveelheid bloed naar de maag om de spijsvertering te bevorderen. Ga je op dat moment veel bewegen, dan pompt het hart bloed naar de spieren en neemt de bloedstroom naar de maag aanzienlijk af. Dat kan voor maagproblemen zorgen. Ook kunnen er hartproblemen ontstaan. Vooral ouderen die te zwaar zijn, moeten uitkijken.

Even geduld

Om het voedsel te verteren, hebben ook de darmen bloed nodig. Daarin worden immers de voedingsstoffen opgenomen. Als de darmen en de spieren tegelijkertijd van het hart bloed willen hebben, moeten de hersenen kiezen. In het uiterste geval kan het hart het dan opgeven. Nu zullen de risico’s niet al te groot zijn bij een kleine en lichte maaltijd, maar een royale lunch met behoorlijk wat vet en direct daarop zware lichamelijke inspanning kan in zo’n geval fataal worden. Ga dus niet meteen zwemmen na een maaltijd. Ga pas wanneer je voelt dat je lichaam het eten verwerkt heeft.

Deze Vraag en Weet komt uit Weet 9. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine.