Skip to main content

Verschillende websites maakten er afgelopen tijd melding van: hamburgers van McDonald’s zouden niet beschimmelen. Dit kon alleen maar veroorzaakt worden door de ongezonde aard van de burgers. De redactie van Weet Magazine was sceptisch over de hamburgermythe: eten dat niet bederft? Als proef op de som werden er hamburgers gehaald bij de fastfoodketen en werd er ook in eigen keuken één aantal bereid. Daarna was het wachten op de schimmel… die uiteindelijk gewoon kwam!

De New Yorkse fotografe Sally Davies maakte gedurende 137 dagen elke dag een foto van een McDonald’s hamburger (met friet) en plaatste deze op internet. Op de foto’s is te zien dat de hamburger wel uitdroogde maar niet beschimmelde of verrotte: een opmerkelijke eigenschap van het bekendste fastfoodhapje op aarde. De resultaten werden razendsnel doorgestuurd via sociale netwerken en op blogs. Dat de hamburgers niet beschimmelden moest volgens veel bloggers betekenen dat ze erg ongezond zijn. Dit volgens de redenering: ‘ Als ze niet bederven, kan je lichaam er vast ook geen raad mee.’ De hamburgers zouden volgens de bloggers niet bederven door de toegevoegde chemische conserveringsmiddelen of zout, die rijkelijk in de hamburger te vinden zouden zijn.

Zelf op onderzoek
Beschimmelen McDonald’s hamburgers nou echt niet? Een medewerker van Weet Magazine ging op onderzoek uit en kocht twee burgers. Eén standaard hamburger en één (op speciaal verzoek) zonder uitjes, saus en augurk. Daarnaast werd er nog een hamburger met eigen ingrediënten in eigen keuken bereid. Hij bewaarde de hamburgers onder een papiertje in de keuken. Vervolgens nam hij er elke dag foto’s van. Op de foto’s bleek dat de eerste dagen weinig bijzondere veranderingen zichtbaar waren. Daarna begonnen de hamburgers te schimmelen op het vlees en het broodje. Ook waren de burgers na een paar weken ontzettend uitgedroogd. Dat was zowel het geval bij de zelfbereide als de gekochte burgers.

Conclusie: McDonald’s hamburgers beschimmelen wel degelijk! Bijzonder is wel dat de schimmel na een paar weken niet groter werd. De laatste vier weken van het onderzoek veranderden de burgers nauwelijks. Hoe is dit mogelijk? Waarom stopte de schimmel? Conserveringsmiddelen gaan immers na maanden niet opeens beter werken. En ook zout beschermt de hamburger niet opeens veel beter na langere tijd. Bovendien vertoonden de gekochte en de zelfbereide burgers geen opzienbarende uiterlijke verschillen.

Uitdroging
Er is maar één reden te bedenken waarom het bederf niet verder ging: uitdroging. Zoals eerder gezegd waren de broodjes en het vlees na een paar weken keihard. Schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om te kunnen groeien. Waarschijnlijk zullen hamburgers die in een vochtigere omgeving worden bewaard meer schimmel vertonen. Het tegenovergestelde is ook aannemelijk: in een extreem droge omgeving is de schimmelconcentratie veel kleiner. Echt gezond zijn de hamburgers van McDonald’s natuurlijk niet; dat geldt ook voor een zelfgemaakte burger. Maar om nu te zeggen dat je ‘lichaam geen raad weet met de McDonald-burgers’ gaat een stap te ver. Zeker als je verder gezond eet, is een hamburger op zijn tijd niet erg. Let erop dat je gevarieerd eet. In dat menu past af en toe een hamburger ook best. Het gaat erom dat je niet te veel eet en niet te veel verkeerde vetten en zout binnenkrijgt.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!