Skip to main content

Vierduizend jaar geleden is in Engeland een mysterieus bouwwerk opgetrokken: Stonehenge. Niemand weet hoe de bouwers het precies gedaan hebben, hoe ze de massieve stenen verplaatsten en neerzetten, maar er is een Amerikaan die denkt te weten hoe het ging.

Uit een eerder bericht op onze website bleek dat de bouwers van Stonehenge aardig bij de pinken waren. Wally Wellington, een Amerikaanse gepensioneerde bouwvakker, laat op een praktische manier zien dat we nog meer reden hebben om de Stonehenge-bouwers niet te onderschatten. In zijn achtertuin heeft Wellington zijn eigen Stonehenge opgetrokken. De man heeft een passie voor het bewegen van zware objecten.

Door kleine blokjes onder de loodzware stenen te plaatsen, lukt het hem de blokken zonder veel moeite om hun as te draaien. De bouwers van Stonehenge zouden op deze wijze hun klus hebben kunnen klaren. Naast verplaatsing is ook het optillen van de loodzware stenen een fluitje van een cent. Wally gebruikt geen katrollen, hefbomen of machines. Het enige wat hij inzet zijn houtblokjes, stenen en… zwaartekracht. Zodra de steen kantelt, duwt hij er een houtblok onder. Zo tilt hij de steen langzamerhand stapsgewijs op. Wie niet sterk is, moet slim zijn.

In de onderstaande video zie je Wellington aan het werk.