Skip to main content

Het treinnetwerk van Japan behoort tot de beste en veiligste van de wereld. Dat lijkt te komen omdat het personeel er een vreemde gewoonte op nahoudt: ze wijzen overal naar.

Als je in Japan op een trein of metro stapt zie je het personeel met hun witte handschoenen overal naartoe wijzen. Bovendien roepen ze er ook nog eens bij. Voor buitenlandse toeristen is dat een vreemde gewaarwording. Maar het personeel doet dat niet voor de lol. Het is verplicht.

Veiligheid

De gedachte achter het wijzen en roepen is dat het treinpersoneel dan meer geconcentreerd is op hun werk. En het werkt ook echt! Deze handelingen verminderen de kans op menselijke fouten met wel 85%, blijkt uit een studie uit 1996. Het shisho-kanko, zoals ‘wijzen en roepen’ in het Japans genoemd wordt, zorgt ervoor dat je je meer bewust bent van de taak die je uitvoert. Een treinmachinist die wil weten hoe hard zijn trein gaat, doet dat door naar de snelheidsmeter te wijzen en hardop de snelheid af te lezen: „Mijn trein gaat nu 100 kilometer per uur.” Conducteurs op perrons wijzen met hun hand langs het spoor om te zien of er geen obstakels liggen.

Vreemd gevoel

In het begin voelt het een beetje vreemd om al je handelingen te benoemen en te wijzen waar je naar kijkt. Het treinpersoneel krijgt er daarom ook trainingen in. Toch voelt het voor hen niet alsof ze zichzelf voor schut zetten. Zowel het personeel als de reizigers zijn zich ervan bewust dat de handelingen de veiligheid vergroten. Het is dus geen oneervol werkje.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/veiligste-treinnetwerk

japanse conducteur wijst langs het spoor

Foto: James Abott, www.flickr.com