Skip to main content

Ben je christen en ga je binnenkort studeren? Maak dan je borst maar nat. Onderzoek toont aan dat veel wetenschappers een negatief vooroordeel hebben tegenover christenen. Dat is niets nieuws, zul je denken. Het is echter wel voor het eerst dat dit vooroordeel objectief werd vastgesteld via wetenschappelijk onderzoek.

Het aantal christenen dat werkzaam is op universiteiten is buitenproportioneel laag. In de VS noemt 75% van de burgers zichzelf christen, maar onder wetenschappers is dat maar zo’n 30%. Een groepje Amerikaanse wetenschappers besloot te onderzoeken of dit lage percentage te maken heeft met een vijandig klimaat op universiteiten tegenover christenen. Daarom ondervroegen ze 900 biologiestudenten van een Amerikaanse universiteit die het gevoel hadden dat wetenschappers een negatief vooroordeel tegenover christenen. En wat blijkt? Zowel christelijke als niet-christelijke studenten hebben het idee dat er op universiteiten een negatieve houding tegenover christenen heerst.

Sollicitatie

Vervolgens lieten de onderzoekers een aantal biologen de sollicitatie van een fictieve studente beoordelen voor een werkplek aan de universiteit. Als de studente zichzelf omschreef als voorzitter van een christelijke vereniging, was er niet zoveel aan de hand. Ze werd dan als even competent beoordeeld als wanneer ze zichzelf omschreef als voorzitter van een atheïstische vereniging of activiteitenvereniging.

Zodra er echter in de sollicitatie stond dat de studente mee had gedaan aan een evangelisatie-activiteit, zagen veel biologen haar plotseling als ‘fundamentalistisch en evangelicaal’, en beoordeelden ze haar als minder aardig, minder competent, en zouden ze haar minder snel aannemen dan wanneer ze seculier vrijwilligerswerk deed. De onderzoekers concludeerden dat deze antichristelijke houding op universiteiten er mogelijk aan bijdraagt zorgt dat er relatief weinig christenen in de wetenschap actief zijn.

Voor jongeren die gaan studeren vormt dit onderzoek een belangrijke les. Verwacht aan de universiteit geen warm onthaal, maar maak je klaar om op te komen voor je geloofsstandpunten.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/christenen-niet-welkom

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!