Skip to main content

Op verschillende plekken in Nederland gaan kinderen met zelfgemaakte lampionnetjes de straat op, onder het zingen van Sint-Maartenliedjes. Waar komt dat gebruik vandaan?

Het ontstaan van het Sint-Maartensfeest is in nevelen gehuld. Sommige onderzoekers zien in de lampionnetjes een link naar het dragen van vuur zoals dat bij heidense feesten en rituelen gebeurde. Andere onderzoekers wijzen op de tekst van Jezus uit de Bergrede, waar Hij noemt dat je een licht niet aansteekt en vervolgens onder een korenmaat zet. Hoe het ook zij: lampionnen met lichtjes maken zijn onmisbaar onderdeel van Sint-Maarten.

Armenfeest

Vroeger was Sint-Maarten vooral een feest voor de armen. Het was een ‘bedelfeest’, waarbij arme kinderen langs de deuren gingen om wat extra’s op te halen. Soms was dit uit pure noodzaak om te kunnen overleven in de barre wintermaanden. Pas in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw werd Sint-Maarten meer een algemeen volksfeest. Even probeerde men nog in die tijd om de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die ook op 11 november valt, aan Sint-Maarten te koppelen, maar dat kreeg geen voeten in de aarde. Hoelang de viering van Sint-Maarten nog kan blijven bestaan, is onduidelijk: Halloween lijkt langzaam maar zeker de rol van dit feest over te gaan nemen.

scheurkalender 2024Dit weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Vond u het interessant? De nieuwe Scheurkalender 2024 is nu te koop. Deze staat vol met interessante weetjes, vrolijke cartoons en moeilijke raadsels. De Weet Scheurkalender 2024 is nu te koop in uw lokale boekhandel (€15,95), of in onze webshop.

Koop de nieuwe scheurkalender