Skip to main content

Luisteren naar muziek heeft effect op je hartslag. Belgische wetenschappers deden daar onderzoek naar.

Muziek doet iets met je. Het kan je tot rust brengen, of juist stimuleren. Wetenschappers van de universiteit van Gent hebben gekeken naar het effect van muziek op je hartslag. Daarvoor lieten ze proefpersonen instrumentale muziek horen waarvan het tempo gelijk was aan hun hartslag in rust. Eerst was er een periode van stilte, daarna de muziek op het hartslagtempo, en daarna pasten ze het tempo aan, omhoog of omlaag.

Zodra de muziek aanging, begon het hart van de proefpersonen sneller te kloppen. Wanneer ze het tempo van de muziek opvoerden ging de hartslag opmerkelijk genoeg niet verder omhoog. Snellere muziek luisteren verhoogt je hartslag dus niet verder. Wanneer de onderzoekers hun proefpersonen echter rustigere muziek lieten horen, in een lager tempo dan hun rusthartslag, daalde de hartslag.

Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten belangrijk voor sporters en therapeuten, maar ook gewone muziekliefhebbers kunnen deze kennis gebruiken. Zo kun je tijdens het sporten of lichamelijke arbeid juist stevige muziek aanzetten, en ’s avonds voor je gaat slapen naar rustige muziek luisteren.

Meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!