Skip to main content

Hoe kun je moeilijke wiskundige berekeningen met meerdere oplossingen inzichtelijk maken? Met een robot! En als je dan het nuttige met het aangename verenigt, krijg je een robot die je verslaat met Kolonisten van Catan.

Studenten van de technische universiteit van Regensburg (Duitsland) hebben een wel heel opmerkelijke tegenstander voor Kolonisten van Catan ontwikkeld: een robotarm. Deze is geprogrammeerd om het spel te kunnen spelen tegen menselijke tegenstanders. De kunstmatige intelligentie die erachter zit is niets nieuws; mensen moeten het ook afleggen tegen computers als het gaat om schaken. Maar de precisie waarmee de robotarm de speelstukken kan zetten, is bijzonder.

Een van de uitdagingen was het speelveld: dat is zeshoekig. De code daarvoor is moeilijker te fabriceren dan voor een rechthoekig speelveld. Met behulp van camera’s kan de robot heel nauwkeurig de speelstukken verplaatsen. En de studenten? Die vinden het prachtig om te zien hoe hun programmacode in de praktijk werkt.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!