Skip to main content

Een simpele aanraking kan grote effecten hebben op je lichaam en brein. Recent onderzoek laat zien dat wanneer je de hand vastpakt van een geliefde er iets héél bijzonders optreedt: jullie ademhaling en hartslag gaan gelijk lopen en pijn wordt minder.

Tijdens persoonlijke interactie spiegelen mensen vaak het gedrag van elkaar. Je houdt onbewust een gelijke paslengte aan tijdens een wandeling, of je aapt lichaamshouding na in een gesprek. Ook wanneer mensen iets samen beleven, zoals het kijken naar een emotionele film of het samen zingen van liederen, gaan de ademhaling en hartslag steeds meer synchroon lopen. Hoe meer mensen zich met elkaar verbonden voelen, hoe sterker dit verschijnsel is. Dit bijzondere systeem zorgt er onder meer voor dat je je meer op je gemak voelt.

2. Wacht… en geniet er meer van

Matthew Shaffer van de universiteit van Knoxville laat op basis van zijn onderzoek zien dat de eerste keer dat iemand seks heeft de toon zet voor de rest van zijn leven.

Aan de hand van vragenlijsten – ingevuld door jongvolwassen mannen en vrouwen – is ontdekt dat de eerste keer dat mensen seks hebben van duidelijk voorspellende waarde is met het oog op alle seksuele ervaringen daarna. In het bijzonder bleken degenen die zich bij het verliezen van de maagdelijkheid op emotioneel vlak geliefd en gerespecteerd voelden, latere gemeenschap meer bevredigend te vinden. Het tegendeel bleek voor mensen die angstiger waren tijdens (of spijt hadden na) de eerste keer.

Hoewel de onderzoekers het niet zo duidelijk zeggen mag je hier voorzichtig uit opmaken dat de manier waarop de Bijbel over seksualiteit spreekt voordelen heeft. Als je wacht tot het huwelijk mag je er doorgaans van uitgaan dat je je geliefd, geborgen en gerespecteerd voelt.

De kritische lezer zal opmerken dat aan deze voorwaarden ook buiten het huwelijk kan worden voldaan. Dat is zo, maar er zijn meer aanwijzingen die laten zien dat de Bijbelse kijk op seksualiteit waardevol is. In archief op de website van Weet Magazine vind je verschillende artikelen met studieresultaten die dit duidelijk maken.

3. Verliefde mannen lopen langzamer

Mannen lopen minder snel als ze samen met hun vriendin lopen. Onderzoekers van de Seattle Pacific University toonden dit aan. Het verschil is 7% ten opzichte van de snelheid die mannen normaal lopen (of met vrienden of vriendinnen waar ze geen liefdesrelatie mee hebben).

De onderzoekers lieten mannen verschillende keren een rondje lopen op een baan. De ene keer deden ze dat met de vrouw waar ze verliefd op waren (al dan niet hand in hand). De andere keer liep de man met een vriend of vriendin waar hij niet verliefd op was.

Wat bleek? Mannen liepen 7% minder snel dan normaal als ze samen met hun liefje een wandeling maakten. Daarbij maakte het niet uit de man en vrouw hand in hand liepen, of niet. In alle andere gevallen liep de man wél de optimale snelheid.

De snelheid die je het prettigst vindt lopen, hangt onder meer af van je fitheid, lengte en gewicht. Daardoor lopen mannen meestal wat sneller dan vrouwen. Wat doet een verliefde man dus? Hij past zijn loopsnelheid aan voor de dame waar hij een oogje op heeft. Hoe romantisch!

4. Mannen dikker na scheiding, vrouwen na huwelijk

Een huwelijk heeft invloed op je gewicht. Dat zal voor velen geen nieuws zijn. Uit recent onderzoek van de Ohio State University wordt dit niet alleen bevestigd, maar blijkt ook dat de effecten voor mannen en vrouwen verschillend zijn. Daarnaast concluderen de onderzoekers dat ook een echtscheiding effect heeft op het gewicht van de partners.

De onderzoeker geven aan dat de effecten vooral sterk zijn wanneer de partners ouder zijn dan 30. Mannen die getrouwd zijn zouden – gemiddeld genomen – gezonder leven dan mannen die vrijgezel zijn. Vandaar dat getrouwde mannen relatief slanker zijn. Bij vrouwen is de situatie anders. Zij hebben door het drukke gezinsleven minder tijd om te sporten dan vrijgezelle vrouwen. Hierdoor zijn zij – gemiddeld gezien – zwaarder. Als er een verandering in de woonsituatie optreedt, zijn dit de redenen voor een gewichtsverandering.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

C. Veronica Smith, Matthew J. Shaffer. Gone But Not Forgotten: Virginity Loss and Current Sexual Satisfaction, Journal of Sex & Marital Therapy.

Janelle Wagnild, Cara M. Wall-Scheffler. Energetic Consequences of Human Sociality: Walking Speed Choices among Friendly Dyads. PLoS ONE, 2013; 8 (10): e76576

Ohio State University (2011, August 22). Large weight gains most likely for men after divorce, women after marriage.