Skip to main content

Kan de kleur van een auto bepalend zijn voor hoe groot de kans op een ongeluk is? Zou het aantal ongelukken kunnen verminderen als we allemaal een rode auto kopen? Zijn daar statistieken van?

Onderzoekers van de Australische Monash University probeerden uit te vinden of er een verband bestaat tussen de voertuigkleur en het risico op een ongeval. De Australiërs zijn niet over één nacht ijs gegaan, want er zijn maar liefst 850.000 ongelukken onderzocht. Wat in ieder geval zeker is, is dat lichte kleuren veiliger zijn dan donkere. Zo zou je in een zwarte auto 12 procent meer kans op een ongeluk hebben dan in een witte auto. Lichte kleuren vallen normaal gesproken meer op.

Citroengeel is één van de best zichtbare kleuren, vooral bij mist; wellicht omdat geelgroen hoog in de frequenties zit van het kleurenspectrum. Niets voor niets hebben ambulances tegenwoordig zo’n geelgroen kleurtje. Maar de statistieken zijn soms moeilijk te duiden. Zilvergrijs lijkt een van de veiligste kleuren. Opmerkelijk genoeg komt rood, hoewel een opvallende kleur, weer veel vaker voor bij ongelukken. Komt dit misschien omdat jonge coureurs graag in een rode (sport)auto scheuren en zilvergrijs meer een kleur voor ouderen is?

Deze On Topic komt uit Weet 9. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine.