Skip to main content

Onderzoek onder 750.000 patiënten toont aan dat bij de tien meest voorkomende types van kanker getrouwde mensen maar liefst 20% minder kans hebben om aan de ziekte te overlijden. Hoe kan dat?

Wetenschappers hebben in 2013 ontdekt dat getrouwde mensen eerder de diagnose ‘kanker’ krijgen, nog voordat de tumoren zich konden verspreiden. Ook ondergaan ze vaker levensreddende operaties. Bij borst- en darmkanker waren de voordelen van getrouwd zijn zelfs nog groter dan van de chemotherapie! Ook was het effect bij mannen groter dan bij vrouwen.

Vermoedelijk komt dit door de sociale steun van de partners. Zij signaleren dat er iets is, sporen aan tot doktersonderzoek, vergezellen bij een ziekenhuisbezoek en zorgen ervoor dat de aanbevelingen van de arts begrepen worden en dat de behandeling helemaal wordt afgerond. Bij ongetrouwde kankerpatiënten, waaronder ook weduwnaars, ontdekten artsen 17% vaker kanker in uitgezaaide fase. Ook hadden ongehuwden 53% minder kans op het krijgen van de juiste therapie. Het onderzoek geeft aan hoe belangrijk het is dat alleenstaanden een sociaal netwerk om zich heen hebben waarop ze kunnen terugvallen. Familie en vrienden zijn onmisbaar.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!