Skip to main content

Er zijn altijd groene bomen en planten, iedereen heeft er een dak boven z’n hoofd en je kunt onbeperkt reizen naar alle windstreken: het metaversum belooft een droomwereld te worden waar je ‘u’ tegen zegt. Maar wat vind je er precies?

Wat klinkt als een paradijs, maar is het niet? De virtuele wereld van Mark Zuckerberg. De doorgaans wat starre topman van Facebook – pardon, Meta – liet zich onlangs van een ongekend enthousiaste kant zien toen hij zijn gehoor een inkijkje gaf in de wereld van zijn dromen. Daarin ben je vrij om te doen wat je wilt en beweeg je je moeiteloos door een oneindig uitdijend universum waarin alles pais en vree is. Of beter gezegd, dat doet je avatar, je virtuele persoonlijkheid. Het metaversum is immers een virtuele wereld: een parallel universum waarin gebruikers zich vrij kunnen bewegen, maar waarin ze geen echte stap kunt zetten. Het fundament ervan is nog maar net gelegd, maar partijen staan al te trappelen om mee te mogen doen. Waaraan dan precies? En hoe werkt dat?

Wereld van verschil

Sinds de laatste ontwikkelaarsconferentie van Facebook, waarop Zuckerberg zijn plannen en de naamsverandering van zijn bedrijf bekendmaakte, zingt de term ‘metaversum’ volop rond. Maar het begrip is zeker niet nieuw. Het concept stamt al uit de jaren 90, toen sciencefictionauteur Neal Stephenson een wereld beschreef waarin avatars – 3D-figuurtjes die op je lijken en die je uitdost zoals je wilt, net als in bepaalde computerspellen – ronddolen in een driedimensionale ruimte. Die ruimte noemde hij het ‘metaversum’, een samentrekking van ‘meta’ en ‘universum’.

Sinds Stephenson die fictieve wereld beschreef, dromen visionairs en ontwikkelaars ervan om het digitale universum echt tot leven te roepen. Jarenlang bleken technologieën ontoereikend, maar de komst van virtual reality (VR) – waarbij je met behulp van een VR-bril die wereld binnenstapt – en augmented reality (AR) – waarbij virtuele beelden of objecten als het ware in de echte wereld worden ‘geprojecteerd’ – bieden uitkomst. Daarmee kan een wereld worden gecreëerd die een digitale uitbreiding van én aanvulling op de geschapen werkelijkheid is.

In het internet

Ontwikkelaars zelf zien het metaversum vooral als een aanvulling op het bestaande internet. Dat is tot nog toe vooral ‘plat’: je bezoekt een website, maar kunt daarin niet ronddwalen. Dat gevoel krijg je pas als alles wat je online doet zich in een driedimensionale omgeving afspeelt, zoals in een game. Dankzij het metaversum ga je niet langer het internet ‘op’, maar begeef je je ‘erin’. Dat maakt een wereld van verschil.

Nieuwe economie

Technologiebedrijven zien in het 3D-internet nog een ander voordeel. In al die grenzeloze driedimensionale ruimten kan zomaar een heel nieuwe economie ontstaan. Daarom werken inmiddels tal van partijen aan hun eigen parallelle universum. Microsoft introduceerde vorig jaar Mesh voor Microsoft Teams, waarmee het bekende vergaderprogramma verandert in een virtuele omgeving waarin je samen met je collega’s als avatars een meeting kunt bijwonen. De ‘fluïde omgeving’, zoals Microsoft zijn eigen metaversum aanduidt, zou besluitvorming verbeteren en helpen om problemen sneller op te lossen. Wie er weinig voor voelt om als avatar virtueel door het leven te gaan, kan zichzelf ‘holoporteren’. Microsoft belooft daarbij een ‘levensechte, fotorealistische’ digitale versie van jezelf te maken, die op termijn misschien zelfs je gezichtsuitdrukkingen in real time weergeeft, alsof je écht digitaal aanwezig bent. Je hebt er alleen een app en een VR-bril voor nodig.

Dit was het eerste deel van het artikel ‘Het metaversum komt eraan. Wat wordt het: droom of nachtmerrie?’ uit het februarinummer van Weet Magazine. Verder lezen? Koop het nummer dan hier voor € 6,25.