Als je in het rijke Westen woont, koop je regelmatig nieuwe spullen. Maar wist je dat dit aan je geluksgevoel maar beperkt bijdraagt? Tenminste, dat laat een onderzoek van San Francisco State University zien. Beter zou het zijn om te ‘investeren’ in levenservaringen omdat ervaringen meer gelukkig maken dan spullen.
Nieuwe spullen kunnen je op korte termijn een geluksgevoel geven. Denk er bijvoorbeeld maar eens terug hoe blij je was toen je een nieuwe telefoon, auto of leren jack kocht. Maar na verloop van tijd verdwijnt dat gevoel weer grotendeels. De oer-Hollandse uitspraak ‘het bezit van de zaak is het einde van het vermaak’ blijkt te kloppen.
Amerikaanse onderzoekers geven aan dat het bij ervaringen anders is. Dan blijft het gelukkig makende effect veel langer in stand. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan een leuk dagje uit met het hele gezin of een mooie reis.
Duidelijkheid
De onderzoekers geven wel aan dat mensen het erg lastig vinden om een economische waarde aan herinneringen en ervaringen toe te kennen. Daardoor zijn ze sneller geneigd om spullen te kopen, want daar is de waarde vaak duidelijker: ‘Deze telefoon biedt veel waarde voor zijn geld. Bovendien heb ik hem in de uitverkoop gekocht… en ik kan er weer jaren mee doen.’
Het bijzondere is dat mensen – zo blijkt uit interviews – vaak wel weten dat ervaringen meer gelukkig maken dan spullen. Ergens pleit dit onderzoek er dus voor om deze zomer lekker te genieten van een welverdiende vakantie. Maar besef je dan wel er nog veel meer zaken zijn die aan het levensgeluk een positieve bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan voeding, beweging, genetische aanleg en een stabiele thuissituatie. Ook iets weggeven aan een ander – in plaats van het voor jezelf te kopen – zorgt voor een relatief sterk geluksgevoel.
Geloof
Last but not least mag je de waarde van het geloof ook niet onderschatten als je kijkt naar de mate waarin iemand levensgeluk beleeft. Het Evangelie is immers een zeer blijde Boodschap voor degenen die Jezus lief mogen krijgen.
Weet meer:
The Hidden Cost of Value-seeking: People do not Accurately Forecast the Economic Benefits of Experiential Purchases, Journal of Positive Psychology, Paulina Pchelin, Ryan T., 2015.