Skip to main content

Vrouwen die graag zwanger willen worden, maken meer kans op een zwangerschap als ze hun wijntje laten staan. Dat geldt vooral voor de tweede helft van de menstruatiecyclus. Dan is zelfs matig drinken – drie tot zes drankjes met alcohol per week – al te veel.

In een Amerikaans onderzoek zijn 413 vrouwen, in de leeftijd van 19 tot 41 jaar, gevolgd tijdens maximaal 19 menstruatiecycli. Ze schreven dagelijks in een dagboek hoeveel en welk soort alcoholische dranken ze dronken, en gaven urinestalen af op de eerste en tweede dag van de menstruatiecyclus om te controleren of ze zwanger waren. De onderzoekers verzamelden ook gegevens over factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden, zoals medische voorgeschiedenis, roken, zwaarlijvigheid, gebruik van voorbehoedsmiddelen en de intentie om zwanger te worden.

Lagere zwangerschapskans

Kira Taylor, een van de onderzoekers, zegt dat zwaar drinken (meer dan zes alcoholische dranken per week) in alle fasen van de menstruatiecyclus een sterk verband heeft met een verminderde kans op bevruchting, in vergelijking met vrouwen die de drank links laten liggen. „En in de laatste twee weken van de menstruatiecyclus – vóór het begin van de bloeding, wanneer het innestelingsproces plaatsvindt – werd niet alleen zwaar drinken, maar ook matig drinken significant geassocieerd met een verminderde kans op conceptie (samensmelting van eicel en zaadcel, -red).” Taylor spreekt over een vermindering van 44% in vergelijking met niet-drinkers, maar benadrukt wel dat het om een ruwe schatting gaat. Zwaar drinken tijdens de laatste twee weken zou een lagere zwangerschapskans van 61% opleveren.

Eisprong

Er zijn biologische mechanismen die het verband tussen alcoholgebruik en het uitblijven van een zwangerschap zouden kunnen verklaren. Bijvoorbeeld dat alcohol de processen beïnvloedt die betrokken zijn bij de eisprong (zodat er geen eicel vrijkomt). En dat alcohol het vermogen van een bevruchte eicel om zich in de baarmoeder in te nestelen negatief beïnvloedt.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/alcohol