Skip to main content

Het is bekend dat als je koffie hebt gedronken of asperges hebt gegeten, je urine er soms naar ruikt.  Vocht gaat via de darmen, het bloed en de nieren naar de blaas. Is het dan zo dat je je bloed kunt ruiken als je op het juiste moment een snee maakt? Ruikt je bloed dan ook naar koffie of asperges?

De nieren fungeren als een filter. Ze zuiveren het bloed van stofjes die er niet in voor horen te komen. In het geschetste geval zal er creatine, maar ook cafeïne en aspergelucht moeten worden verwijderd. De klaring is ongeveer 100 ml/minuut, ofwel 6 liter per uur. Met die snelheid zullen de stofjes worden verwijderd en wordt de vloeistof terug in de bloedbaan gebracht.

Het restant daarvan heet urine. Dat is niets anders dan water, zout en een concentraat van deze stinkende stofjes (die overigens in zeer geringe concentraties in het bloed voorkomen). Hoe die vieze lucht ontstaat? Dat komt door een groot aantal zwavelachtige verbindingen in de plant, zoals sulfides en thiolen. Deze concentraties zijn echter te laag om ze in het bloed te kunnen ruiken. Je ruikt ze pas als ze geconcentreerd worden. Daarvan is in de bloedbaan geen sprake.

Deze Vraag en Weet verscheen eerder in Weet 14. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.