De 40 dagen voor Pasen zijn alweer bijna voorbij. Het is voor veel christenen een periode van vasten en bezinnen. Heb je er misschien aan meegedaan? Of overweeg je in de toekomst te gaan vasten? Dan is het wel handig om te weten wat vasten met je lichaam doet.
Als je niet eet, verlies je vet. Niet erg, zul je zeggen. Inderdaad, wanneer je niet langer dan 24 uur vast, blijven de gevolgen beperkt. Maar na 24 uur start het lichaam met de afbraak van eiwit uit spieren en andere weefsels om onder andere de rode bloedcellen en het centrale zenuwstelsel van glucose te voorzien. Daar gaat je spiermassa… Misschien met veel pijn en moeite opgebouwd, maar nu snel weer afgebroken.
Bij dit afbraakproces komen zogenaamde ketonen vrij. Die stoffen voorzien je hersenen van brandstof en zetten je lichaam op ‘spaarstand’. Dankzij dit proces neemt je eetlust af, blijf je alert en houd je energie voor dagelijkse activiteiten.
Langdurig vasten kan gevaarlijk zijn. Zeker, een mens kan twee maanden overleven zonder voedsel. Dus 40 dagen vasten is een reële mogelijkheid, maar de gevolgen liegen er niet om. Naast de oplopende tekorten aan vitamines en mineralen met bijbehorende gezondheidseffecten, krijg je bijvoorbeeld te maken met een verlaagde hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur, een verminderde weerstand, en in extreme gevallen zelfs orgaanfalen.
Is ontgiften nodig?
Sommige mensen zeggen dat vasten kan bijdragen aan het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam (ontgifting). Maar is dat zo?
Er is opvallend weinig wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp te vinden. Een handvol studies suggereren dat bepaalde detoxdiëten de ontgiftende werking van de lever bevorderen, maar over de ontgiftende werking van vasten wordt in het geheel niet gesproken.
Advies
Als je gaat vasten en je wilt de lichamelijke gevolgen beperkt houden, bijvoorbeeld omdat je gezondheid zwak is, kies dan voor een korte vastenperiode van 24 uur. Een andere veilige methode is periodiek vasten waarbij je 24 uur onbeperkt eten afwisselt met 24 uur vasten. Gebruik op deze vastendagen tenminste 2 kleine maaltijden. Als je gezond bent kun je voor een langere vastenperiode kiezen.
Dit is een bloemlezing van een artikel uit een eerdere editie van Weet Magazine. Wil je meer lezen? Word dan abonnee.