Skip to main content

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: een ijskoude douche. Ook in veel oude culturen (zoals bij de Grieken, Romeinen, Japanners en de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika) hebben koude douches of duiken een plaats in de rituelen. En het is waar: door een koude douche te nemen voel je je fris en wakker. Toch zijn er nog meer redenen om de kou te trotseren. Hier de top 5.

1. Het bevordert de bloedcirculatie

Als reactie op het koude water gebeurt er van alles in je lichaam. De ‘schok’ die door je lijf gaat, zorgt voor een verhoogde zuurstofopname. Ook zorgt het voor een verbeterde bloedcirculatie om toch maar wat meer warmte in je lichaam te krijgen. Dat kan bevorderlijk zijn voor hart en bloedvaten en levert onder andere dat frisse, alerte gevoel op na een koude douche.

2. Medicijn tegen depressies

Wetenschappelijk onderzoek uit 2008 laat zien dat koude douches voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline zorgen. Dit hormoon helpt negatieve gevoelens tegen te gaan die bij een depressie horen.

3. Sneller herstel na lichamelijke inspanning

Hoewel het wetenschappelijk onderzoek op dit vlak niet eenduidig is, willen veel atleten niet meer zonder: een koude douche of bad na zware lichamelijke inspanning. Het zou namelijk bevorderlijk zijn voor het herstel waardoor ze weer sneller optimaal kunnen presteren of trainen. Daaraan gerelateerd; het zorgt ook voor verminderde spierpijn na een zware training of wedstrijd.

4. Goed voor de vetverbranding

Als gevolg van het koude water gaat je lichaam vet verbranden (‘bruin vet’ om precies te zijn). Zo voorkomt het afkoeling. Dit beschermingsmechanisme voor extreme omstandigheden kan helpen om nét wat slanker te worden.

5. Goed voor huid en haar.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koud douchen bevorderlijk is voor je huid en je haar. Beter gezegd: koud douchen is minder slecht voor huid en haar dan warme douchen. Door warm te douchen kunnen je huid en haar namelijk uitdrogen.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/koude-douche-gezond
www.weet-magazine.nl/koude-douche-gezond-2