Skip to main content

In Mattheüs 2 staat een verslag van hoe wijze mannen uit het Oosten naar Bethlehem kwamen om Jezus te aanbidden. Het bijzondere aan dit verslag is dat ze een ster volgden. Wat de ster van Bethlehem is geweest, daarover lopen de meningen sterk uiteen.

Volgens sommigen was het een samenstand van planeten. Of misschien wel een komeet of supernova (ontploffende ster). Maar dat gebeurt best vaak, dus hoe wisten de wijzen dat ze juist dit teken moesten volgen? Daarbij, deze hemelfenomenen blijven niet boven één huis stilstaan. Critici denken dat Mattheüs dit deel verzonnen heeft, maar dat past niet bij het karakter van de volgelingen van Jezus.

Het lijkt erop dat geen enkele natuurlijke verklaring voor de ster van Bethlehem afdoende is. Wellicht was er dus een bovennatuurlijke oorzaak. Te denken valt aan een engel. Bij Jezus’ dood was er een bovennatuurlijke duisternis, dus waarom zou Zijn geboorte dan niet zijn ingeluid door een bovennatuurlijk licht?

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet! Klik hier voor een uitgebreid artikel over waarom Jezus niet in de winter geboren werd, en welke datum dan de best verdedigbare geboortedatum van Jezus is.