Skip to main content

In het oude Rome waren veel mensen bang voor beesten of monsters onder hun bed. Die stoere Romeinen waren daarnaast nog eens heel erg bang op het toilet!

In het oude Rome stonden maar liefst 144 publieke toiletten. Het was heel gewoon dat je samen naar het toilet ging om je ‘sociaal te vermaken’. Daarnaast was het een comfortabele zitplaats voor de minder rijken. Het was heel normaal dat mannen en vrouwen gezamenlijk naar hetzelfde toilet gingen. In die gemeenschappelijke toiletten had je ook geen wc-papier, want dat bestond nog niet. Wel lag er een spons waarmee je je vieze lichaamsdelen kon afvegen als je klaar was. Helaas was er waarschijnlijk maar één spons per toilet. Hoe vaak die werd hergebruikt is niet bekend…

Octopus

Er is nog een reden waarom Romeinen niet alleen naar het toilet gingen: ze waren bang voor demonen. Die zouden in de donkere gaten van het toilet zitten, waar het echode, waar het stonk en waar je echt helemaal niks zag. De Romeinen dachten zelfs dat er een gigantische octopus door de riolering van de stad dwaalde. Ze moesten zich dus beschermen tegen deze demonen, geesten en monsters.

Niet alleen gingen ze daarom samen naar het toilet (samen sta je immers sterk). Ook hingen ze regelmatig van alles op dat bescherming moest bieden. Er zijn door archeologen veel beschermende amuletten en spreuken aangetroffen bij Romeinse toiletten. Ook zijn er op toiletten beschermende maskers gevonden en schilderingen van beschermgodinnen.

Dit artikel komt uit Weet 11 en is geschreven door Mischa van der Giessen. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement!

Weet meer:

In Weet 71 staat een heel interessant artikel van Imco Lanting over wat de oude Romeinse toiletten allemaal te onthullen hebben. Je kunt het nummer in onze webshop kopen.