Om het stuwmeer van het Ladybower Reservoir in 1935 te kunnen aanleggen, moesten twee plaatsen sneuvelen. De bewoners van de Britse dorpjes Ashopton en Derwent trokken daarom naar andere plekken. Hun huizen werden gesloopt. Bepaalde gebouwen van Derwent bleven staan en verdwenen onder de waterspiegel. En soms, als het heel weinig regent, komen die ruïnes weer tevoorschijn!

Derwents kerktoren, 1947.
Tijdens de droge zomer van 1947 daalde het waterpeil van het Ladybower Reservoir in rap tempo. De klokkentoren van de kerk werd zichtbaar. Maar niet voor lang. Op 15 december van dat jaar is de toren alsnog met explosieven neergehaald.

Zo lagen de resten van Derwent er in oktober 2018 bij. © Graham Hogg
Gevaarlijk
Andere jaren die extreme droogtes kenden, waren 1976, 1995 en 2018. Ook toen werd Derwent plotsklaps zichtbaar. In 2018 zorgde dat voor een ongekende drukte. Toeristen stroomden toe om het spookdorp te bekijken. Niet ongevaarlijk, trouwens. Rond de ruïnes lag een dikke laag modder. Een man moest daar uit worden gehaald omdat hij vastzat. En de grote toestroom van toeristen zorgde er ook voor dat de Derwents resten met graffiti werden beklad…

Restanten van een brug in het dorp. © Benjamin Shaw

Gedeelte van het tuinterras van het landhuis. © Neil Theasby

De open haard van Derwent Hall. © Neil Theasby

Deze oude, gebeeldhouwde poortzuil bevond zich ooit langs de weg naar het landhuis. © Neil Theasby
Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!