Deel 6 van Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen van Jan Buisman is verschenen. Een memorabele gebeurtenis. Het boek over de Nederlandse weergeschiedenis telt maar liefst 1044 bladzijden.
In zijn grote werk beschrijft de 90-jarige Jan Buisman (in samenwerking met het KNMI) van jaar tot jaar het weer en de invloed die het had op de geschiedenis. In deel 6 beschrijft hij de jaren 1750 tot 1800. Het waren veelbewogen jaren, met de Franse inval in Nederland en tal van verwoestende overstromingen. Ook toen was er al veel politiek gekibbel tussen provincies en rijk over de waterhuishouding en de loop van de grote rivieren.
Eerdere werk
Van de eerdere delen van Buismans werk zijn meer dan 35.000 exemplaren verkocht. De beroemde Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie schreef er zelfs over: ‘Ik raad iedereen aan Nederlands te leren, om het werk van Jan Buisman te kunnen lezen.’
De auteur is intussen aan de slag met deel 7, waarvoor al veel voorwerk is verricht. “Dit werk houdt een mens jong. Ik zit ‘s morgens meestal al om een uur of 7 achter mijn computer. Verzoeken voor lezingen of bijdragen aan bundels en catalogi probeer ik zoveel mogelijk af te wimpelen; dat mogen de jongelui doen. Dan kan ik mij op mijn eigen werk concentreren.”
Weet meer:
www.weet-magazine.nl/weergeschiedenis
Eerder stond er ook een interview met Jan Buisman in Weet Magazine. Zie hier.