De zon bepaalt voor een groot deel ons dag- en nachtritme. Maar de zon werd pas op dag 4 geschapen. Wat kun je dan zeggen over de lengte van dag 1, 2 en 3? Misschien waren die wel langer omdat er nog geen zon was? En hoe zag de scheppingsweek eruit?
Je kunt de vraag ook omdraaien: wat win je ermee om de eerste drie scheppingsdagen langer dan 24 uur te laten zijn? Volgens de evolutionistische modellen zijn eerst de sterren ontstaan en daarna pas de aarde. In dat geval is de hoge ouderdom van het heelal nodig om te verklaren hoe sterren en planeten vanzelf ontstonden en hoe het leven zich met kleine, stapsgewijze veranderingen over lange tijd ontwikkelde. In een poging om dat met het Bijbelse plaatje te rijmen, hoor je weleens dat de eerste drie scheppingsdagen heel lang duurden.
Het Bijbelse model
Volgens het Bijbelse model schiep God eerst de aarde (dag 1) en daarna de zon, maan en sterren (dag 4). Daartussenin, op dag 3, maakte Hij de planten. Maar omdat er nog geen zon was, krijg je problemen als je de derde dag heel lang wilt laten duren. God maakte de levende dieren namelijk pas op dag 5 en 6. Er waren dus op dag 3 nog geen vogels en insecten om de planten te bestuiven. De planten zouden echter niet hebben kunnen overleven zonder licht en zonder bestoven te worden als die ‘dag’ heel lang had geduurd. Kortom, het wordt een rommeltje als je aan de dagen gaat morrelen. Behalve het toe willen voegen van miljoenen jaren aan de Bijbel is er geen enkele reden om aan te nemen dat dag 1, 2 en 3 langer duurden dan gewone dagen.
Wil je een beeld van hoe de scheppingsweek eruit zag? In de onderstaande documentaire: ‘The Creation – The Earth Is A Witness’ wordt, dag voor dag, een indruk gegeven van wat er op de scheppingsdagen gebeurde. Filmmaker Henry Stober werkte vier jaar aan deze film en reisde over de hele wereld om de prachtige beelden vast te leggen.
Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine.