Skip to main content

Van alle koolstofatomen in levende wezens, bestaat 1 op de biljoen (0,0000000001%) uit koolstof-14 (¹⁴C). Dat is een radioactieve isotoop, waarmee je de ouderdom van organische materialen mee kan berekenen. In theorie dan.

Koolstof-14 heeft een halfwaardetijd van zo’n 5730 jaar. Dat betekent dat in die periode de helft van alle koolstof-14 in een organisme is omgezet in stikstof-14, en na nog eens 5730 jaar is de helft van de dan overblijvende hoeveelheid koolstof-14 verdwenen. Zo gaat het door, tot er geen detecteerbaar koolstof-14 meer aanwezig is in de resten van het organisme. ¹⁴C is een kosmogeen isotoop, wat wil zeggen dat het ontstaat door inwerking van kosmische straling. Het wordt dus voortdurend aangemaakt in de atmosfeer, en opgenomen door levende wezens. Omdat de halfwaardetijd bekend is, kun je door het aandeel ¹⁴C-atomen in een fossiele bron te meten, uitrekenen hoe lang geleden de koolstofkringloop in het organisme stopte, en het ¹⁴C begon te vervallen.

Problemen van koolstofdatering

Hoewel dit in theorie allemaal goed werkt, en de methode bruikbaar is bij organismen die niet zo lang geleden stierven, heeft de dateringsmethode ook z’n problemen. Zo zijn er fossielen van dino’s, die volgens evolutionisten zo’n 65 miljoen jaar geleden uitstierven, met koolstofdatering op enkele tienduizenden jaren oud gedateerd. Verder zijn aanvangsconcentraties van koolstof-14 niet altijd hetzelfde in organismen. Creationisten laten zich daarom niet leiden door zulke dateringsmethoden, maar door Gods Woord, dat niet aan zulke wisselvalligheden onderhevig is.

scheurkalender 2024Dit weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Vond u het interessant? De nieuwe Scheurkalender 2024 is nu te koop. Deze staat vol met interessante weetjes, vrolijke cartoons en moeilijke raadsels. De Weet Scheurkalender 2024 is nu te koop in uw lokale boekhandel (€15,95), of in onze webshop.

Ben je benieuwd naar andere problemen met koolstofdatering? Klik hier voor een artikel op Logos.nl over de dateringsmethode.

Koop de nieuwe scheurkalender