Skip to main content

Je zou het niet zeggen, maar dit kleine, idyllische stroompje in het Engelse landschap is misschien wel de gevaarlijkste rivier ter wereld.

De Bolton Strid in het Engelse Yorkshire is een langzaam stromend riviertje dat amper twee meter breed is. Je zou er zomaar overeen kunnen springen, of op warme zomerdagen geneigd zijn erin te zwemmen. Maar als je die sprong mist en in het water valt is de kans dat je het overleeft nagenoeg nul.

Om te begrijpen waarom dat is moet je even wat verder stroomopwaarts gaan. Daar zie je dat de twee meter brede Strid een versmalling is van de Wharfe, een rivier die dan op plekken nog twintig meter breed is. Bij het stukje dat de Strid heet wordt de rivier ineens tien keer zo smal. Maar er moet nog steeds dezelfde hoeveelheid water doorheen stromen. Al dat water moet natuurlijk ergens blijven: de diepte in.
Wat er op het eerste gezicht uitziet als een ongevaarlijk stroompje blijkt onder de oppervlakte dan ook een woest kolkende rivier te zijn. De oevers van de Strid zijn geen echte oevers, maar een overhangende rotspartij. Het water wervelt onder de rotsen door. Omdat het water een beetje bruin is kun je niet zien hoe diep de Strid is. Dat weet niemand.

En dat maakt dit stukje rivier zo gevaarlijk: het ziet er zo ongevaarlijk uit, maar daardoor verkijken mensen zich erop en heeft de Strid door de eeuwen heen al vele levens geëist.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/dodelijke-rivier