Skip to main content

In de Bijbel staat dat God de mens geschapen heeft uit het stof van de aarde. Volgens evolutionisten stammen mensen af van aapachtige voorouders zoals Lucy. Deze aap zou rechtop hebben gelopen. Maar klopt dat wel?

Men ziet Lucy (Australopithecus afarensis) als een van de eerste mensachtige voorouders in de evolutiestamboom. Maar toen de fossiele resten werden gevonden van het individu dat later de bijnaam Lucy zou krijgen, ontbraken belangrijke botten zoals van de handen en de voeten. Omdat er ook menselijke voetsporen in aslagen werden gevonden die ongeveer even oud waren als Lucy (men zegt zo’n 3,2 miljoen jaar) gingen wetenschappers ervan uit dat deze aap op twee benen liep. Maar dat is een behoorlijke interpretatiestap.

Creationisten zeggen al jaren dat Lucy geen menselijke voorouder is, maar gewoon een aap. Ze lijken gelijk te hebben. Haar opperarmbeen en dijbeen van zijn onderzocht met behulp van een CT-scan. Zo kon men de interne structuur van de botten in kaart brengen. Bij mensen is de structuur van de dijbeenbotten véél dichter dan van de opperarmbotten. Maar chimpansees, die in bomen klauteren, hebben relatief gezien sterkere opperarmbotten. Ze hangen namelijk aan hun armen. Lucy’s botten blijken net binnen de bandbreedte te liggen van wat voor chimpansees gebruikelijk is. Daaruit concluderen de onderzoekers dat Lucy een aanzienlijk deel van de tijd in bomen leefde.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!