Middeleeuwse verhalen spreken over dappere Viking-krijgsvrouwen. Zijn dat slechts verhalen, of hebben ze echt bestaan en zijn daarvoor ook archeologische aanwijzingen aan te dragen? Die zijn er!
In het Zweedse plaatsje Birka is een Vikingkerkhof uit de tiende eeuw. Er zijn in dit stadje zo’n 1,100 Vikinggraven opgegraven Al in de jaren 1880 werd daar een graf ontdekt van een machtig Vikingkrijger. Het graf was goed ingericht. In het midden van het graf werd een krijger gevonden met twee paarden bij zijn voeten (een merrie en een hengst) en allerlei wapens waaronder een zwaard, een speer, een bijl, pijlen en schilden. Alles wat een krijger nodig heeft, dus.

Illustratie door Evald Hansen gebaseerd op de originele plattegrond van het graf.
Opmerkelijk was dat er zelfs een bordspel met stukken en al bij lag. Volgens archeologen getuigt dat bordspel van tactisch en strategisch inzicht: het was het graf van een officier. Dit graf heeft meer dan honderd jaar model gestaan voor een typisch graf van een Vikingkrijger met hoge status en voor lange tijd nam men aan dat het om een mannelijke krijger ging.
Maar… de botten van deze krijger hadden wat vrouwelijke trekjes. Zou het dan misschien om een vrouw gaan? In 2017 hebben onderzoekers van de universiteiten van Stockholm en Uppsala met behulp van DNA-analyse dat vermoeden bevestigd: deze ‘krijgsheer’ was een ‘krijgsdame’. In de middeleeuwse verhalen zat dus zeker een kern van waarheid! Aan de hand van analyses van botten en gebitsslijtage stelde men vast de vrouw in ieder geval over de dertig was.
Weet meer:
www.weet-magazine.nl/krijgersgraf
www.weet-magazine.nl/krijgersgraf-2