Skip to main content

Egypte heeft een rijke geschiedenis. Vanuit de Bijbel is bekend dat de Israëlieten lange tijd daar hebben gewoond voordat de uittocht plaatsvond. Kun je ook buiten de Bijbel aanwijzingen vinden voor de vroege oorsprong van Israël, bijvoorbeeld in de Egyptische historie?

Het zogenoemde Berlijnse voetstuk is een stuk steen met hiërogliefen, gekocht door Ludwig Borchardt in 1913. Het was een overwinningssteen waarop drie gevangenen en hun namen zijn afgebeeld. De eerste twee namen zijn Askelon en Kanaän – twee volken uit het gebied van Kanaän – maar de derde is deels afgebroken. Egyptologen vermoeden met redelijke zekerheid (en reconstructies laten zien) dat daar ‘Ishrael’ heeft gestaan. Dat zou de oudste melding van Israël zijn buiten de Bijbel zelf – de steen dateert van ongeveer 1500 v.Chr!

Merenptah-stele

Merenptah, farao

Farao Merenptah voerde oorlog tegen Israël

Een duidelijkere aanwijzing is de Merenptah-stele, een stenen plakkaat van drie meter hoog uit ongeveer 1210 v.Chr. (de tijd van Richteren). Daarop schreef farao Merenptah een aantal overwinningen, waaronder een campagne tegen het volk Israël in het land Kanaän.
Een andere bijzondere ontdekking was het reliëf van farao Shishak uit de 10e eeuw v. Chr. (1 Koningen 14:25), die daarop de plaatsnaam ‘hoogtes van David’ liet graveren.

Er zijn dus genoeg buiten-Bijbelse aanwijzingen die laten zien dat het volk Israël al heel vroeg bestond. Dit in tegenstelling tot wat critici weleens beweren.

  • Deze tekst komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Meer lezen? Neem dan nu een abonnement op Weet Magazine.
  • Klik hier om de nieuwe Weet Scheurkalender 2024 te kopen.
  • Lees hier een artikel op Logos.nl over bewijs voor Israël in het land Gosen.