Skip to main content

Een 32 kilometer lange vulkanische spleet op Mars is het ‘litteken’ van een recente uitbarsting. Wetenschappers overwegen nu de mogelijkheid dat de planeet nog volop geologisch actief is. En dat zou betekenen dat Mars piepjong is.

Volgens de standaard uitleg vond het meeste vulkanisme op Mars plaats tussen de 3 en 4 miljard jaar geleden, tijdens haar vorming. Een paar kleinere uitbarstingen waren er ‘slechts’ 3 miljoen jaar geleden. Dat plaatje paste tot nu toe aardig bij wat men over deze planeet wist. Daar is echter verandering in gekomen. Rond een spleet in de Cerberus Fossae – een serie min of meer parallelle scheuren in het Marsoppervlak – is vulkanische afzetting gevonden. Wetenschappers van de Universiteit van Arizona concluderen dat deze mogelijk 50.000 jaar oud is. Door de evolutiebril bekeken is dat verrassend recent.

Vulkanische afzettingen en Marsbevingen verklappen de leeftijd.

Onderzoeksleider David Horvath licht toe: „Als we de geologische geschiedenis van Mars in één dag zouden stoppen, dan was dit in de allerlaatste seconde gebeurd.” De uitbarsting vond plaats op 1600 kilometer van de plek waar NASA’s Mars-lander InSight metingen verricht. Die bevestigde onlangs al twee ‘Marsbevingen’, afkomstig uit het Cerberus Fossae-gebied. Het zou kunnen dat de bevingen veroorzaakt zijn door de beweging van ondergronds magma. Daarmee ontstaat het beeld dat Mars een piepjonge, actieve planeet is die geen 4 miljard jaar oud kan zijn. Want waarom is de planeetvormingshitte na miljarden jaren nog steeds zo dicht bij het oppervlak aanwezig? Mars had allang ‘stervend’ moeten zijn, inwendig bijna helemaal afgekoeld. Misschien is het rekenen in duizenden jaren toch nog niet zo dom!

Deze On Topic verscheen eerder in Weet 70. Wil je niks missen van Weet Magazine? Abonneer je dan en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/jonge-planeet