Skip to main content

De aarde is het beste vertrekpunt voor een ruimtereis voor bijvoorbeeld aliens. In het hele Melkwegstelsel is er geen betere plek denkbaar. Dat constateert de Amerikaanse astrofysicus Guillermo Gonzalez in een recent onderzoeksartikel.

Er zijn al meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. Dat zijn planeten die om een andere ster draaien dan de zon. En elke planeet heeft specifieke eigenschappen: een eigen massa, diameter, rotsachtige of gasvormige samenstelling, enzovoort. Ook iedere ster waar die exoplaneten omheen draaien heeft weer andere kenmerken dan de zon. Deze parameters van exoplaneten en hun sterren kun je gebruiken om uit te rekenen hoe moeilijk (of makkelijk) ruimtereizen vanaf die planeten zal zijn.

Superaardes

Guillermo Gonzalez richt zich in zijn onderzoek uitsluitend op lanceringen vanaf een speciaal type exoplaneten: superaardes. Dat zijn rotsachtige planeten – met dus een vast oppervlak – die een grotere massa hebben dan die van de aarde, maar kleiner dan die van Uranus of Neptunus. Deze superaardes hebben een hogere zwaartekracht en een grotere atmosferische druk aan het oppervlak dan de aarde. Die zorgen voor een grote uitdaging als het gaat om raketlanceringen en -landingen.

Gonzalez zet op die manier de zaken op een rij, vult relevante details aan en concludeert: de combinatie aarde-zon is uniek. Er is geen beter station om te starten met een ruimtereis dan hier. Dat wil twee dingen zeggen: God heeft de mens geplaatst op de planeet die het meest geschikt is om de ruimte te kunnen onderzoeken. Het betekent ook dat het omgekeerde geldt: buiten het zonnestelsel bevinden zich veel slechtere vertrekstations. En als je gelooft dat de aarde wordt bezocht door buitenaards leven, is dat misschien een flinke tegenvaller. Want hoe komen die buitenaardsen dan op de aarde…?

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/alien

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!