Venus is de planeet die het meest op de aarde lijkt. Toch is er een wereld van verschil: Venus heeft een verstikkend wolkendek met daaronder alleen maar land, geen water. Een nieuwe studie wijst uit dat er ook nooit grote watermassa’s op Venus kunnen zijn geweest. Ook zegt het wat over de geschiedenis van de aarde.
Astronomen van de Universiteit van Genève berekenden met computermodellen dat waterdamp op Venus nooit kon condenseren. En dat er dus ook nooit grote oceanen op de ‘tweelingzus’ van de aarde zijn geweest. Lange tijd hoopten astronomen water te vinden onder Venus’ dichte wolkendek, misschien zelfs wel met leven dat op die planeet was ontstaan, maar de kans daarop lijkt steeds verder te verdampen. In hun berekeningen gaan de Zwitserse astronomen uit van een miljarden jaren oud zonnestelsel, waarbij de zon vroeger minder hard brandde dan nu. Deze ‘zwakke zon’ zou er volgens de gangbare theorie ook voor hebben gezorgd dat de aarde lange tijd helemaal bevroren was, een zogenaamde ‘sneeuwbalaarde’.
Maar het nieuwe computermodel laat juist zien dat dit helemaal niet het geval hoefde te zijn. In plaats van een ‘sneeuwbal-aarde’ zou er een ‘stoom-aarde’ zijn, waarbij al het water niet in bevroren oceanen zat, maar juist als waterdamp in de atmosfeer. Een interessante gedachte, maar het blijven computermodellen. Verander je een paar instellingen, dan komt er zomaar een compleet ander resultaat uit je berekening. En wanneer al je instellingen uitgaan van een miljarden jaren oud zonnestelsel, dan weet je zeker dat je berekeningen ernaast zitten. Venus is immers op de vierde scheppingsdag door God gemaakt, zo’n 6000 jaar geleden.
Deze On Topic komt uit Weet 72. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet of koop het nummer in onze webshop!