Skip to main content

In Weet Magazine staan regelmatig artikelen waarin kritisch naar het oerknalmodel wordt gekeken. Gelukkig zijn er ook seculiere wetenschappers die niet zomaar klakkeloos alle aspecten van de oerknal overnemen. Maar of die modellen nu echt realistischer zijn..? Maak kennis met het hologram-universum.

Het oerknalmodel is ten diepste onwetenschappelijk. Bij de oerknal zelf werken de natuurwetten niet meer (zie hier). Je kunt die oerknal dus niet in een goed wetenschappelijk model vatten. Omdat het gewone oerknalmodel problemen heeft met het verklaren van het universum kijken wetenschappers naar alternatieve modellen. Een zo’n model heet het ‘holografisch principe‘. Dat houdt in dat je het universum kunt beschrijven met één ruimtelijke dimensie minder dan het lijkt te hebben. Dat zou inhouden dat wat je als een driedimensionaal universum ziet ten diepste niet meer is dan een tweedimensionaal universum dat 3D lijkt: een hologram dus.

Holografisch model

Men is het holografische model gaan uitwerken. Ze deden dit om kleine oneffenheden in de kosmische achtergrondstraling (naar men aanneemt: de echo van de oerknal) te kunnen verklaren. Theoretisch astronomen ontdekten dat de data overeenkwamen met hun model als ze in plaats van 3 naar 2 ruimtelijke dimensies gingen. Hoewel geen enkele astronoom lijkt te geloven dat het universum een hologram is, houden ze wel rekening met de mogelijkheid dat dat vroeger zo was. Hoe het dan van een 2D- naar een 3D-universum is gegaan, weet men niet.

Astronoom Niayesh Afshordi van de universiteit van Waterloo heeft meegewerkt aan het holografische model. Hij ziet in dat het gewone oerknalmodel tekortschiet: „Beide modellen doen specifieke voorspellingen die we kunnen toetsen naarmate onze data nauwkeuriger worden en ons theoretische begrip toeneemt – allemaal binnen de komende vijf jaar.”

Het lijkt wel alsof de theorieën steeds gekker en fantastischer worden. Ergens is dat niet vreemd, want als je de Bijbel als geschiedenisboek niet serieus neemt kun je met je modellen en theorieën alle kanten op. Dan vind je zelfs een holografisch universum logischer dan een Schepper.

hologram heelal

Foto: TU Wien