Skip to main content

Een NASA-wetenschapper zegt dat de aarde misschien al is bezocht door buitenaardse wezens, maar dat mensen dat wellicht niet hebben opgemerkt… Weer een nieuw hoofdstuk in de eindeloze zoektocht naar ufo’s en aliens. Wat is nou waar en wat niet? 

Silvano P. Colombano, een computerwetenschapper van NASA Ames Research Centre, vermoedt dat buitenaardse wezens er aanzienlijk anders uit zien dan mensen doorgaans denken en dat ze daardoor onopgemerkt kunnen blijven. Hierover schreef hij een paper.

Colombano adviseert wetenschappers om ‘de meest gekoesterde aannames opnieuw te bekijken’ wanneer ze verder willen komen in hun zoektocht naar buitenaards leven. Het hoeven bijvoorbeeld geen organismen te zijn die koolstofatomen bevatten. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat deze buitenaardsen allang interstellair kunnen reizen. Ook zegt Colombano dat het best kan zijn dat het om ‘uiterst kleine, superintelligente entiteiten’ gaat.

Wat zit hier allemaal achter? Waarom is men zo in de ban van aliens? Zijn de verhalen van talloze mensen onzin, of zit er meer achter?

Buitenaards leven

Seculiere astrobiologen nemen aan dat leven elders in het heelal erg op aards leven moet lijken. En aards leven kan niet bestaan zonder water. Maar je hebt meer nodig dan alleen maar water…

Als God de wereld niet heeft geschapen, moet het leven op aarde vanzelf zijn ontstaan. En als leven op aarde vanzelf kon ontstaan, kan dat ook elders in het heelal gebeuren, zo redeneert men. Maar daar moet je dan wel de goede omstandigheden voor hebben. Zo moet een planeet in de ‘bewoonbare zone’ liggen, het gebied om de ster waar vloeibaar water kan bestaan. Maar daarmee ben je er nog niet, hebben Amerikaanse astronomen berekend met een nieuw model.

Een planeet moet zich niet alleen in de bewoonbare zone bevinden, maar er moet ook een atmosfeer aanwezig zijn. In die atmosfeer moeten dan broeikasgassen zoals CO2 zitten, die de warmte van de ster vasthouden. Maar een te hoge CO2-concentratie kan weer dodelijk zijn voor levende wezens. Bovendien bevat de atmosfeer van veel van de tot nu toe ontdekte exoplaneten aanzienlijke hoeveelheden giftige stoffen als koolmonoxide. Hierdoor valt een vijfde tot de helft van de planeten in de klassieke bewoonbare zone af. De kans om buitenaards leven te vinden wordt er niet groter op.

Ruimtereis op topsnelheid onmogelijk

De ruimte is niet leeg. „Er zweven naar schatting 100.000 minuscule stofdeeltjes per kubieke kilometer in de ruimte,” vertelt ruimtevaartingenieur Dewey Hodges van het Georgia Institute of Technology (VS) in de anderhalf uur durende documentaire. Satellieten die om de aarde draaien, zoals de Hubbletelescoop, botsen regelmatig tegen dat soort fragmentjes. Vanwege de hoge snelheid van zo’n botsing ontstaan er dan allerlei putjes in de buitenkant van zo’n satelliet.

Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren wanneer aliens met een ruimtevaartuig vanaf een verre planeet op topsnelheid naar de aarde zoeven. Dan zijn die botsingen met stofdeeltjes nog vele malen groter „Wanneer een ruimteschip met een derde van de lichtsnelheid zou kunnen reizen,” rekent Hodges voor, „zou een stofdeeltje zo licht als een sneeuwvlokje overeenkomen met een hele geconcentreerde explosie van vier ton TNT. Een object met de massa van een rozijn resulteert in een inslag met de kracht van tachtig Hiroshima-type atoombommen.”

Natuurwetten

De natuurwetten maken het onmogelijk dat buitenaardsen van andere planeten de aarde bezoeken. Reizen in de ruimte kent grenzen. Met lichtsnelheid door het heelal zoeven – zonder dat je ruimteschip uiteenspat – is hoogst onwaarschijnlijk. En dat heb je wel nodig om interstellair te kunnen reizen…

De natuurwetten maken het onmogelijk dat buitenaardsen van andere planeten de aarde bezoeken.

Toch blijft NASA doorgaan met zoeken. Er móét immers buitenaards leven zijn. Na miljarden jaren van evolutie kan het toch niet zo zijn dat er alleen op ‘onze’ aarde leven is ontwikkeld..? En in die zoektocht gaat veel geld zitten. Miljoenen. Met als resultaat? Nul komma nul. Tot nu toe is niet één stukje hard bewijsmateriaal voor buitenaards leven gevonden.

Amerikaanse marine: ufo’s zijn echt

Miljoenen mensen hebben ufo’s gezien en velen zeggen zelfs persoonlijk contact te hebben gehad met vreemde wezens. De gebruikelijke visie is dat dit hoogontwikkelde aliens zijn, afkomstig van verre werelden. Er is veel onzin rond dit onderwerp, maar sommige zaken vragen om een serieus antwoord.

In 2017 kwam de New York Times bijvoorbeeld met een sensationeel verhaal: gevechtspiloten zouden ufo’s op beeld hebben vastgelegd. De Amerikaanse marine bevestigt nu de echtheid van die video-opnames, meldt nieuwszender CNN.

De marine spreekt van ‘niet-geïdentificeerde luchtverschijnselen’ die door ooggetuigen beschreven worden als 12 meter lange objecten die snel van richting veranderen en door de lucht razen. Deze objecten zouden in 2004 en 2015 op beeld zijn vastgelegd tijdens trainingsmissies.

Piloot David Fravor omschrijft in de CNN-reportage wat hij zag. “Het was extreem abrupt, als een pingpongbal die van de muur stuitert. De mogelijkheid om over het water te zweven en een verticale klim te beginnen van in principe nul naar ongeveer 12.000 voet (3,6 kilometer, -red), en dat in minder dan 2 seconden, om daarna te verdwijnen… dat is iets wat ik nog nooit in mijn leven heb gezien.”

Ooggetuigenverslagen

En wat te denken van het verhaal dat wereldwijd in het nieuws was van Haim Eshed, de 87-jarige voormalige veiligheidschef van het Israëlische ruimtevaartprogramma? Hij gelooft dat er buitenaardse wezens bestaan. En niet alleen dat, hij beweert dat ze een ondergrondse basis op Mars hebben.

Eshed is niet de eerste de beste. Hij gaf 30 jaar leiding aan Israëlische ruimteveiligheidsprogramma’s en won drie Israel Security Awards. Wat beweegt zo’n man ertoe zulke uitspraken te doen? Bestaan aliens dan echt? Wat moet je hier als christen van denken?

Om kort te zijn: er is geen greintje bewijsmateriaal dat er ruimtewezens op aarde zijn geweest. Niet alleen is er nog nooit leven ontdekt op andere hemellichamen dan de aarde, het zou voor aliens ook onmogelijk zijn om de aarde te bereiken.

Aliens Ontmaskerd: de dvd

Weet bracht eerder een documentaire uit, die gebaseerd is op de bestseller Alien Intrusion van Gary Bates. Daarin wordt de zin en onzin rondom ufo’s en buitenaardse wezens onderzocht. Hoe zit het met ontvoeringen? Wat gebeurde er bij Roswell? En waar komen ufo’s vandaan?

Wie verder durft te kijken, ontdekt een van de meest verontrustende en tegelijkertijd krachtigste bevestigingen van de Bijbel en het christelijk geloof. De waarheid is verrassender dan je denkt!

In de eerste helft van deze documentaire wordt beargumenteerd waarom het niet zo kan zijn dat buitenaardse wezens van andere planeten kunnen komen. Hierover heeft ook al eens een artikel in Weet Magazine gestaan. De film volgt dezelfde lijn, en in het kort komt die hierop neer:

De afstanden in de ruimte zijn gewoonweg té groot om te kunnen overbruggen. Daar heb je ontzettend hoge snelheden voor nodig. En dat brengt allerlei problemen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld niet sneller gaan dan het licht, en zelfs als je met de lichtsnelheid zou kunnen reizen, dan duurt het nog jaren om van ster naar ster te reizen. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid brandstof die je ruimteschip dan verbruikt.

In de tweede helft van Aliens Ontmaskerd wordt ingegaan op de vraag hoe het desondanks komt dat er veel mensen zijn die beweren ufo’s te hebben gezien, of zelfs door buitenaardsen zijn ontvoerd. Hun verhalen zijn soms schokkend, blijkt uit de interviews die in de film worden getoond. Wat moet je daar als christen nu van denken? Op die vraag geeft de film onthullend antwoord.

Eredoctoraat voor ufo-onderzoek

Ondanks de vele getuigenissen en waarnemingen nemen veel mensen zulke verhalen toch met een korreltje zout. Gary Bates, directeur van de creationistische organisatie CMI in de VS, besloot dieper in het onderwerp te duiken. Uiteindelijk heeft hij bijna twintig jaar lang onderzoek gedaan naar dit fenomeen, en dat leverde hem een eredoctoraat op!

Volgens Bates kun je ufo-waarnemingen en ontvoeringen door buitenaardse wezens niet zomaar naar het rijk der fabelen verwijzen. Hoewel een hoop mensen zulke verhalen uit hun duim zuigen, kun je niet alle getuigenverslagen afdoen als verzinsels of zinsbegoocheling. Bates is ervan overtuigd dat er een duistere kant zit aan alien-ontvoeringen.

In het boek betoogt Bates dat de verschijningsvorm van de buitenaardse wezens cultureel bepaald lijkt te zijn.

Het boek Alien Intrusion verscheen in 2020 van Bates’ hand. Het werd een bestseller en stond maandenlang in de top 50 van Amazon. In het boek betoogt Bates dat de verschijningsvorm van de buitenaardse wezens cultureel bepaald lijkt te zijn. Waar mensen vroeger weerwolven en spoken zagen, zijn het nu buitenaardse wezens. In 2018 kwam de documentaire over dit boek op de markt. Die is in Nederland op dvd uitgegeven door Weet Magazine. Heb je die gemist? Dan kun je hem alsnog kopen in onze webshop.

Vanwege Bates’ jarenlange onderzoek en zijn bijbehorende boek kreeg hij een eredoctoraat overhandigd namens het Whitefield Theological College in Lakeland (VS), de instelling waar ook de bekende theoloog en apologeet R. C. Sproul studeerde. Universiteiten geven vaker een eredoctoraat aan mensen die veel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een bepaald vakgebied. Zo’n onderscheiding wordt vaak als een grote eer gezien.

Meer weten over buitenaards leven in relatie tot de Bijbel? Bestel dan de Weet-dvd Aliens Ontmaskerd.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/aliens
www.weet-magazine.nl/aliens-2