Skip to main content

In veel Bijbelvertalingen staat in Genesis 1 dat God de dieren en planten ‘naar hun soort’ schiep. Zijn deze soorten hetzelfde als de huidige biologische soorten?

De Bijbelse soort en de biologische soort zijn niet hetzelfde. De moderne, biologische definitie is dat twee individuen tot dezelfde soort behoren als ze vruchtbare nakomelingen kunnen voortbrengen. De Bijbelse ‘soort’ is breder. Je kunt daar dan ook beter een ander woord voor kiezen.

Baramin

De Statenvertaling gebruikt ‘aard’, maar dat is lastig te gebruiken in het meervoud. Veel creationistische biologen hebben het dan ook over basistypen of ‘baramins’ (een samenstelling van de Hebreeuwse woorden voor ‘scheppen’ en ‘soort’; geschapen soorten dus). Twee dieren behoren tot hetzelfde baramin als ze nakomelingen kunnen voortbrengen, ook al zijn die onvruchtbaar. Zo behoren paarden, ezels en zebra’s tot een baramin; honden, coyotes en wolven tot een ander; leeuwen, tijgers en andere katachtigen tot een derde, enzovoort. Dieren van hetzelfde baramin kunnen onderling kruisen, maar niet daarbuiten. Een kat en een hond kunnen bijvoorbeeld geen nakomelingen krijgen.

  • Deze tekst komt uit de Weet Scheurkalender 2020. Meer lezen? Neem dan nu een abonnement op Weet Magazine.
  • Meer van dit soort vragen lezen? Klik hier om de nieuwe Weet Scheurkalender 2024 te kopen, of koop het nieuwe boekje van Weet Magazine: Had Adam een navel, 75 vragen voor nieuwsgierige christenen.