Skip to main content

Traditioneel wordt op 6 januari Driekoningen gevierd. Op deze dag gedenkt men dat de wijzen uit het oosten met geschenken bij het kindje Jezus kwamen. Een jarenlange traditie doorbreek je niet zomaar, zelfs niet als die aantoonbaar geen feitelijke basis heeft. Wie waren die wijzen?

De traditie heeft ervan gemaakt dat er drie waren, Caspar, Balthasar en Melchior (hoewel ze in oosterse kerken andere namen hebben gekregen). Ze zouden de koningen zijn geweest van respectievelijk Perzië, Arabië en India. Doorgaans worden ze afgebeeld met verschillende huidstinten en verschillende leeftijden. De Bijbel vermeldt echter niet hoeveel wijzen er uit het oosten kwamen, of uit welke landen ze kwamen. Dat dit er drie zouden zijn, is afgeleid uit de drie geschenken die ze gaven: goud, wierook en mirre.

Wat waren de wijzen?

Er worden verschillende uitleggingen voorgesteld:

  • Magiërs, oftewel astrologen, mogelijk uit Babylon, die zich bezighielden met sterrenkunde en sterrenwichelarij;
  • De Babylonische wetenschappers van die tijd;
  • Chaldeeën, die bekendstonden als professionele astrologen;
  • Zoroastrische (Perzische) priesters, die men in de literatuur vaak aanduid met ‘magoi’;
  • Joden, die na de ballingschap in Babel waren achtergebleven.

In het boek Daniël is beschreven hoe Daniël en zijn vrienden een hoge positie aan het Babylonische hof hadden. Het is mogelijk dat meer Joden een positie als raadgever en wetenschapper kregen in het Babylonische, en later het Perzische en Parthische rijk. Als de wijzen inderdaad Joden waren, zou dat kunnen verklaren waarom ze uitkeken naar de Messias.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!