Heelal

Afvalberg in de ruimte

Door

op

In 1957 bracht de Sovjet-Unie de allereerste satelliet in een baan om de aarde. Sindsdien zijn er heel veel satellieten, raketten en zelfs complete ruimtestations de lucht in gestuurd. Na zo’n lancering (of nadat de missie van een satelliet voltooid is) blijft er vaak afval in de ruimte achter. Dat afval kan een gevaar gaan vormen voor toekomstige ruimtemissies.

NASA schat dat er meer dan 500.000 stukken ruimteafval van meer dan een centimeter grootte in lage en middelhoge banen om de aarde zweven. Daarnaast zijn er nog miljoenen kleinere stukjes. Bij elkaar zou het wel 6 miljoen kilogram aan afval zijn! Dat ruimteafval varieert van kleine brokjes en verfschilfers tot complete rakettrappen en afgedankte satellieten. Sommige van die stukken hebben een snelheid tot 29.000 km/uur!

Brokstukken die met een hoge snelheid aan komen vliegen, kunnen veel schade aanrichten (ook al zijn ze klein). Op die manier is er al eens schade ontstaan tijdens een spaceshuttlemissie. Ook de bemanning van het ruimtestation ISS moest in maart 2012 voorzorgsmaatregelen treffen toen een stuk van een Russische satelliet gevaarlijk dicht in de buurt kwam.

Vanaf de aarde worden de stukken ruimtepuin nauwlettend gevolgd. Zo heeft de NASA het Orbital Debris Observatory, en de ESA een Space Debris Telescope. Dat is ook wel nodig, want het zou in de toekomst een keertje goed mis kunnen gaan. Het kan namelijk gebeuren dat een botsing tussen twee stukken ruimtepuin een kettingreactie veroorzaakt. De grotere stukken vallen dan uiteen in kleine stukjes, die op hun beurt weer andere brokstukken uiteen kunnen slaan. Dat wordt het Kesslereffect genoemd, naar Donald J. Kessler die deze theorie in de jaren 70 voorstelde.

Gelukkig valt er ook regelmatig een stuk ruimtepuin terug naar de aarde, waar het vaak door wrijving met de atmosfeer verbrandt. Maar niet alle stukken verbranden helemaal. Het komt weleens voor dat er een groter brokstuk op de aarde terechtkomt. In januari 2001 plofte een rakettrap neer in de woestijn van Saoedi-Arabië, en in maart 2007 vloog er een stuk van een Russische spionagesatelliet op 8 kilometer van een passagierstoestel. De kans dat je letsel oploopt door een stuk ruimtepuin is bijzonder klein, maar hoe meer ruimteprogramma’s er zijn, hoe groter de kans natuurlijk wordt…

Op het moment is er nog geen werkbare oplossing gevonden om de ruimte op te schonen. Wordt aan gewerkt, zeg maar.

Weet meer:
www.weet-magazine.nl/ruimtepuin1
www.weet-magazine.nl/ruimtepuin2

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.