Natuur

Aardig zijn bespaart moeite en tijd

op

Een vriendelijk gebaar kost niets. Maar recent onderzoek toont aan dat het wel wat oplevert! Sommige vriendelijke gebaren hebben namelijk ook praktische voordelen. Psychologen van Pennsylvania State University laten zien hoe beleefdheid tijd en moeite bespaart.

Onderzoekers concludeerden uit eerder onderzoek al dat mensen goed in staat zijn in te schatten hoeveel moeite bepaalde handelingen voor anderen kosten. Op basis daarvan kunnen mensen actie ondernemen, bijvoorbeeld door een deur voor iemand op te houden. De vraag was echter nog hoe die kennis invloed heeft op iemands mate van beleefdheid.
De wetenschappers van Pennsylvania State University filmden mensen die door een deur van een universiteitsgebouw gingen. Daarbij werd genoteerd of en hoe lang mensen de deur (voor elkaar) openhielden. Ook werd er gelet op de afstand tussen de persoon die de deur open hield en de persoon die volgde.
Het eerste wat opviel was dat mensen een deur langer open hielden wanneer er iemand vlak achter hen liep. De voor de hand liggende reden hiervoor is dat het open houden van een deur voordeel oplevert voor anderen. De totale moeite die het de twee personen kost om de deur door te gaan, is hierdoor lager dan wanneer ze beiden de deur zouden moeten openen.

Het tweede wat opviel was dat, wanneer de deur voor iemand werd opengehouden, deze persoon zijn looptempo meestal verhoogt. Op deze manier hoeft de deur minder lang opengehouden te worden en wordt er minder gevraagd van de vriendelijke persoon die de deur opent. Zo is de totale (en gedeelde) moeite die het kost om de deur door te gaan het laagst. Deze vorm van beleefdheid bespaart dus moeite en tijd!

Bron: Association for Psychological Science (2011, March 9). More reasons to be nice: It’s less work for everyone. ScienceDaily. Retrieved March 22, 2011, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2011/03/110309131938.htm

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.